| | |
Sender e-mail address
Receiver e-mail address
Cause
Your message
  Send
Your e-card has been sent.
Something went wrong while sending your e-card! Please try again later
Sending
Please wait...

Bioquant, Heidelberg

Info

BIOQUANT ("Quantitative analysis of molecular and cellular bio-systems") merges two focal points at Heidelberg university: bio-molecular and bio-medical research on the one hand, and expertise in scientific calculation on the other.

The guiding principles behind the design by Volker Staab and Alfred Nieuwenhuizen were communication and functionality, with which they won the Architects' Competition in 2002. It is a claim clearly underscored by the unadorned building shell and its striking metal facade. Stimulated by the design of existing buildings, a single-storey, flat-roof structure with an extensive green roof connects to a seven-storey institute building.

www.uni-heidelberg.de
www.vbv.baden-wuerttemberg.de

Details

Year: 

2006

Roof area:

2,500 m²

Green roof build-up:

protective fleece, solid-body drainage, filter fleece, 7 cm Optigreen extensive substrate type E, various herbaceous perennials

Special features:

Anti-slip system secured by superimposed load (OPTISAFE Type P) for care and maintenance. Surface structure created through planting.

Building owner:

State of Baden-Wuerttemberg, represented by the State Property and Construction Authority of Baden-Wuerttemberg, Heidelberg university construction authority

Designers:

Staab Architects BDA, Berlin Levin Monsigny Landscape Architects in cooperation with landscape architect Manfred Tünnemann of Nürtingen

Green roof
implementation:

Optigreen partner company Garten Moser, Reutlingen

Imprint